Helemaal, in stukjes of gepureerd; bananen invriezen doe je zo!

Als echte sporter sluit jij je work-out af met een voedende sportshake. Waarschijnlijk iets met spinazie, je favoriete proteïnepoeder en, jawel banaan. Alleen pak je soms net een paar dagen te laat die laatste banaan uit je fruitschaal. Je heerlijke banaan is ineens een fruitvliegmagneet met bananenmousse on the inside. Heerlijk om daarmee je killerbody te voeden. Jak! Maar ook als je niet zo’n sportfanaat bent en die laatste banaan bedacht had voor je fotogenieke smoothiebowl dan is dat niet de start van je dag waarop je zo gehoopt had.

Bananen invriezen doe je voor je lol!

Balen als een stekker natuurlijk, wanneer je je gele vriend ontdoet van z’n jasje en daar een substantie van gele mousse en bruine slierten vindt. Iets met enzymen, polyfenoloxidase (ja, zoek dat maar eens op!) en membranen. Had je nu maar je bananen op tijd ingevroren. Daarom, om voor eens en altijd van het bananensnot af te zijn, onze tips voor het invriezen van bananen. We horen je denken: bananen invriezen, hoe moeilijk kan het zijn? Not at all, maar met deze life hacks is je leven (en je smoothie addiction) gegarandeerd een minder zware last :P.

Bananen invriezen doe je voor je lol!

We snappen het, het is namelijk niet de meest leuke bezigheid, maar op die lijst van ***klusjes heb je deze wel het eerste afgevinkt. Iets met eat the frog, maar dan andersom. Want geloof ons, als je een stack ingevroren bananen hebt dan ben jij straks met die warme dagen of na die die-pittige work-out heel blij met deze life hack. Voor jou alvast een aantal recepten, waarvoor je sowieso bergen bananen wilt invriezen.

  1. Zomerse sinner freakshakes (sorbet)
  2. Bananen-ijslolly’s
  3. Gezond bananenijs
  4. Of om je post workout-smoothie een paar graadjes te laten dalen, voor die extra verkoeling.

Natuurlijk maak je deze recepten ook gewoon met de bananen die je niet vergeten bent en die nog trots en geel in je fruitschaal liggen. Maar goed, om voorbereid te zijn op de dagen dat je niet zo’n keukenmaster bent leggen we je hieronder uit hoe je het allerbeste bananen kunt invriezen.

Hele bananen invriezen

Heb je weinig tijd en wil je gewoon altijd bananen binnen handbereik hebben voor het geval dat er zich ineens een situatie voordoet waarin je ze nodig hebt? Denk aan dat ene moment dat je eager bent voor (n)ice cream popsicles, maar te lui bent om naar je super te fietsen. Dan is het heel erg fijn als je een batch bevroren bananen hebt.

  1. Pel de bananen voordat je ze in de vriezer stopt, want een bevroren banaan pellen is niet iets waar je vingers voor warmlopen.
  2. Na het pellen vries je de bananen los van elkaar in − het liefst niet in aparte plastic zakjes, maar iets wat je kunt hergebruiken − want anders vriezen ze aan elkaar vast.
  3. Zijn je bananen volledig bevroren, stop ze dan gezamenlijk in een bakje om ze verder in te vriezen. Dat scheelt weer ruimte in je vriezer.

Stukjes banaan invriezen

Als je smoothies of smoothiebowls van je bevroren bananen wilt maken, dan is het slim om ze als kleine stukjes in te vriezen. Snijden in steenkoude bananen is namelijk een ramp en je blender wordt ook niet warm van het hakken in gigantische bananenijsblokken. En als je blender dat wel doet, dan is het misse boel. De motor van je apparaat gaat er namelijk van naar de gallemiezen. Voor je homemade schepijs en smoothies kun je dus het beste stukjes banaan invriezen. En die zijn ook nog eens heel chill om zo weg te snacken of aan je kiddo te geven als ijskoude versnapering. Kleine stukjes banaan invriezen doe je heel eenvoudig.

  1. Pel de bananen en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 – 2 centimeter.
  2. Verdeel alle stukjes zonder dat ze elkaar aanraken over een bakplaat, bord of ander plat object.
  3. Schuif je keurig gerangschikte bananenstukjes in de vriezer en laat het ongeveer 1 à 2 uur staan.
  4. Controleer of de bananenstukjes goed bevroren zijn en timmer ze van de plaat af (je kunt tussentijds ook even kijken of je ze wat los kunt trekken, zodat je daar later geen moeite mee hebt).
  5. Prop alle stukjes in een bakje of zakje en schrijf de datum erop. Je kunt de stukjes ongeveer 3 maanden bewaren, dus zo weet je voor welke datum je ze moet opofferen voor je smoothie.

Bananenpuree invriezen

Uhm, ja waarom zou je in hemelsnaam gepureerde banaan invriezen? Nou, misschien als fruithapje voor je kleine bananenmonster of voor je zelfgemaakte Caribische bananensoep (die kende je nog niet hé).

  1. Haal de schil van de banaan en pureer in de blender of prak ‘m lekker plat met een vork.
  2. Voeg 1 eetlepel citroensap per 250 ml bananenpuree toe. Dit zorgt ervoor dat je de banaan langer kunt bewaren. Je kunt ook 1/4 theelepel ascorbinezuur (klinkt goor maar is gewoon vitamine C) vermengd met 1 eetlepel water toevoegen.
  3. Meng het sap goed door de puree.
  4. Doe de puree in een diepvriesbakje en sluit goed af. Nu kun je de de bananenpuree invriezen.

Bananenpuree invriezen voor een fruithapje

Heb je een klein monster door het huis kruipen dat verslaafd is aan een bananenhapje? Dan is het echt een dikke tip om je bananenpuree in ijsblokvormpjes in te vriezen.

  1. Pureer meerdere rijpe bananen tot een glad mengsel. Misschien verstop je er zelfs wel extra vitamines in. Verse spinazie doet het altijd heel erg goed ;-), we won’t tell.
  2. Schenk je (groente)fruithapje in de ijsblokvormpjes.
  3. Leg de gevulde vormen recht in de vriezer (duh), zodat het niet overloopt.
  4. De avond van tevoren haal je de gewenste hoeveelheid uit de vriezer en ontdooi je het in een bakje in de koelkast.

Waar je op moet letten bij het invriezen van bananen

  1. Bananen kunnen niet rijpen in de vriezer, ga dus geen groene of onrijpe bananen in die ijskist gooien.
  2. Gepelde bananen blijven in de vriezer ongeveer vier maanden goed.
  3. Je kunt bananen 2x invriezen zolang het fruit niet op kamertemperatuur is ontdooid.
  4. Leg je bananen voor het invriezen eerst in de koelkast op de onderste plank, want daar is het ’t koudst, voordat je ze in de vriezer doet. Je vriezer hoeft dan minder hard te werken om je bananen in te vriezen en je bananen blijven simpelweg beter.
  5. Ontdooi je bevroren banaan in de koelkast zodat er geen bruin bananensnot ontstaat.

Eigenlijk best simpel toch, bananen invriezen? Dat dachten wij dus ook. En da’s mooi meegenomen, want als er iemand een bananensmoothie verdient na het sporten, een bananenijsje tijdens een snikhete zomerdag of gewoon heel random tijdens het werk dan ben jij het wel!

Heb jij aanvullend advies om je bananen in te vriezen, of wil je iets heel anders kwijt? Deel het met ons! Dat vinden we alleen maar leuk!

Geschreven door:

Laura Hoogland