Veel mensen raken een beetje in de war als ze bananenbrood zien. Is het nou een cake of een alternatief voor brood? In voedselland is er ook best wat verwarring tussen bananenbrood en bananencake. Want wanneer noem je het nou bananencake en wanneer mag je bananenbrood zeggen? Want bananenbrood is toch gezond? Op zich is die verwarring best logisch. Laten we in ieder geval voorop stellen dat er absoluut een verschil is tussen bananenbrood en bananencake. En dat verschil, dat zit ‘m met name in de voedingswaarden.
Het grootste verschil tussen bananencake en bananenbrood zijn de voedingswaarden
‘Waar en hoe bananenbrood precies ontstaan is, dat lijkt niet helemaal duidelijk. Sommige mensen claimen dat het sinds 1930 een populair recept was onder zuinige huisvrouwen. Die gebruikte de bananen die niet meer lekker waren om zo uit het handje te eten, om bananenbrood mee te maken. Anderen zeggen dat het in midden Amerika is ontstaan en Google lijkt de muis te wijzen naar Australië. Laten we het erop houden dat het dus al een flinke tijd bestaat. En inmiddels is bananenbrood wereldwijd een favoriet ontbijt of tussendoortje geworden.
Oke, dus is het nou bananencake of bananenbrood? En wat ís bananenbrood? Veel mensen associëren bananenbrood met een verantwoord ontbijt of tussendoortje. Maar als je dacht dat ieder bananenbrood verantwoord is, dan heb je het helaas flink mis. Een hoop gehaaide voedingsmarketeers proberen hun ongezonde bananencake namelijk onder de noemer bananenbrood ook aan de meer bewuste consument aan te smeren. Dat er 4 scheppen suiker, een flinke klodder boter en alleen gemalen bloem in zit, dat zeggen ze er dan jammer genoeg niet bij. Want volgens de regels mag je namelijk zelfs met een minimaal percentage bananenpuree de term ‘’bananenbrood’’ gewoon gebruiken. Dat vinden wij niet helemaal eerlijk. Sterker nog; het is gewoon misleidend. Bananenbrood heeft inmiddels een verantwoord karakter gekregen, mits met de juiste ingrediënten gemaakt. En daar moet je geen misbruik van maken.
Het grootste verschil tussen bananenbrood en bananencake zit ‘m dus in de ingrediënten die uiteindelijk de voedingswaarden bepalen. Een bananenbrood wordt vaak gemaakt van een voedzaam meel (havermeel, amandelmeel, speltmeel), bevat uitsluitend natuurlijke suikers (bijvoorbeeld uit verse dadels en banaan) en wordt zonder lactose of olie gemaakt. Nee, dit zijn geen officiële regels. Maar die zouden er wat ons betreft best mogen zijn! Want een bananencake is namelijk meestal precies zoals het woord al doet vermoeden. Een cake met, als je geluk hebt, wat gepureerde banaan. Hoewel de gepureerde banaan ook heel vaak wordt vervangen door een bananen aroma. Weinig voedend voor je lichaam dus.
Daarnaast is bananenbrood van origine dus een product wat gemaakt werd om voedselverspilling te minimaliseren. Om die traditie voort te zetten maken wij ons bananenbrood uitsluitend van bananen die anders worden weggegooid. Dat zijn er namelijk 75 miljard per jaar. En die bananen kom je in bananencake niet snel tegen. Extra punten voor bananenbrood dus!
Als je bewust bezig bent met je voeding, je het belangrijk vindt om verantwoord te eten en niet misleid wil worden door gehaaide marketeers, dan raden we je aan altijd even naar de ingrediëntenlijst te kijken van het bananenbrood waar je op het punt staat je tanden in te zetten. Op officiële etiketten is het eerste ingrediënt dat je ziet ook het ingrediënt waarvan er het meeste in zit. Boeien de voedingswaarden jou niet zo? Zet dan gerust je tanden in ieder soort bananenbrood of bananencake dat je tegenkomt.
Trek gekregen? Gelukkig kan je tegenwoordig ons bananenbrood kant-en-klaar kopen bij Albert Heijn. Vind snel een verkooppunt bij jou in de buurt!
Geschreven door:
Bakers & Bananas
Herengracht 252
1016 BV Amsterdam
info@bakers-bananas.com
+31 (0)20 211 72 70
+31 (0)6 406 653 80
The Banana Factory
Burgemeester Roozeveld van der Venlaan 3
4191 PL Geldermalsen
info@debananenfabriek.nl
+31 (0)34 526 00 01
Subscribe to our newsletter
Join our newsletter to stay up to date on features and releases.